Je hebt een mooie website, prachtige producten of aansprekende diensten en je wilt deze in de markt zetten. Ook weet je dat je door teksten te schrijven op de eerste pagina van Google kan komen te staan.
Maar schrijf je voor Google, of schrijf je voor de bezoekers van jouw website?
Het antwoord is simpel: je schrijft voor de bezoekers van je website.
Maar de uiteindelijk uitvoering is wat complexer.
Waar moet je rekening mee houden
Het allerbelangrijkste is dat je tekst makkelijk leesbaar is en niet geforceerd overkomt. Een tekst volgestopt met zogenaamde keywords leest erg onnatuurlijk. Zowel je bezoekers, als Google zelf, zullen hier niet blij van worden.
Desondanks moet je wel rekening houden met keywords. Immers, Google moet wel kunnen herleiden waar je tekst over gaat en zodoende een hoofdonderwerp kunnen herleiden.
Hieronder volgt een beknopt overzicht met SEO tips omtrent waar je wél je keywords moet benoemen.
1. Zorg voor relevante Title tags
Je kent het wel, die titels boven artikelen in Google:
Elke websitepagina heeft een eigen, unieke Title tag. Dit is dus een belangrijk onderdeel voor zowel de bezoekers als Google. Hieruit kan vaak al het onderwerp en de strekking van de pagina worden herleid. Bovendien is de Title tag te zien in de zoekresultaten: extra belangrijk dus dat je hier voldoende aandacht aan besteed.
2. Schrijf aansporende meta-omschrijvingen
Net als de title-tag is ook de meta-omschrijving van een webpagina te zien in Google. Zorg er dus voor dat de meta-omschrijving een bondige samenvatting bied van je webpagina en zorg er ook voor dat de omschrijving aanspoort om het gehele artikel te lezen. Het moet een pakkend stukje tekst worden!
3. Maak gebruik van Headings
Headings, ofwel Heading Tags, zijn koppen en subkoppen. Kop1 is hierbij de titel en zijn kop2 en kop3 zijn subtitels. Door je tekst te voorzien van deze Heading Tags deel je hem als het ware op. Hierdoor wordt de pagina beter te scannen (handig voor je vluchtige lezers!) en ziet Google als het ware de hiërarchie op de pagina: het ziet wat de hoofdonderwerpen en deelonderwerpen zijn.
4. Voeg Alt-tags toe aan afbeeldingen
Tot slot is het ook van belang om je afbeeldingen te voorzien van Alt-tags. Aangezien Google niet letterlijk kan zien is het van belang dat de zoekmachine toch kan achterhalen waar de afbeelding over gaat. Door Alt-tags toe te voegen kun je een korte omschrijving opgeven – idealiter ook met vermelding van het keyword – zodat Google weet waar de afbeelding overgaat.
Zoals je ziet zijn er dus slechts een paar plekken cruciaal om je keyword terug te laten komen. Je hoeft niet heel je tekst vol te proppen met zoekwoorden. Sterker nog, dit werkt tegen je omdat Google dergelijke pagina’s afstraft.
Ook in de ogen van Google draait het uiteindelijk allemaal om de gebruiker en of hij of zij een goede gebruikerservaring heeft.
In hoeverre lezen jouw teksten lekker? Ben jij goed vindbaar in Google?
De vier onderdelen zoals beschreven in dit artikel vormen de basis voor SEO. Maar er is uiteraard nog veel meer te doen als het gaat om SEO.
Hulp nodig? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.